ESBES HÅLLBARHETSFILOSOFI

2024-01-23

Vad driver en marknadsledare som ESBE framåt? Det handlar om något djupt rotat som tar sin början i begynnelsen av förra århundradet.

Johan August Skogsfors grundade ESBE år 1906. En person som inspirerade honom var mannen som i folkmun kallades för ’det svenska jordbrukets apostel’, Per Jönsson Rösiö (född 1861). I ett av jordbruksapostelns tal fastnade John August för uttrycket: ”i en modern fabrik är det inte arbete som delas, utan människor”. Tre år senare hade Johan August byggt upp en av de modernaste fabriksanläggningarna i Småland och allt sedan dess har vi förvaltat hans humanistiska arv. 

ESBEs värdeord leder hållbarhetsarbetet

Energibesparing, Komfort, Säkerhet, Långsiktighet, Ledarskap och Omtanke, så lyder värdeorden som definierar oss. Naturens krafter har alltid haft en framstående roll hos oss. I början av 1900-talet kom elektriciteten från ett närbeläget vattenkraftverk och nu, över 118 år senare, drivs produktionen enbart av förnyelsebar el. Vi är delägare i ett vindkraftverk, har 700 kvadratmeter solpaneler på taket och köper enbart in så kallad grön el. Målet är att vår svenska verksamhet ska vara helt klimatneutral. Som ett led i detta arbete har vi bestämt att alla ESBEs svenska tjänstebilar ska vara fossilfria och rena elbilar senast 2026. Men hållbarhet handlar inte bara om energi. Ett hållbarhetsarbete består av en mängd olika ingredienser som alla till syvende och sist bidrar till en bättre värld för människor, natur och miljö.  

 

Omtanke är ett av ESBEs viktigaste värdeord

För våra medarbetare är ESBE mycket mer än ventiler och ställdon. Vi är till exempel Refteles största arbetsgivare och för oss är det viktigt att ta ett socialt ansvar och att skapa delaktighet och en utvecklande miljö. Detta arbete sker lika ofta utanför ESBEs väggar som innanför. Vi stöttar lokala idrottslag, har samarbeten med närliggande skolor och universitet och bidrar till att göra Reftele till en attraktiv ort att leva i.
 

 

ESBE bryr sig i allra högsta grad om energifrågor

Du har säkert hört oss säga det tidigare: Det pågår en energiomställning i Europa och vi är stolta över att få vara ett av företagen som hjälper hushållen att göra energibesparingar. 
Alla våra produkter utvecklas för att vara säkra och ge energibesparing och därför på lång sikt bidra till minskade miljöavtryck. 

 

ESBE möter framtiden med nyfikenhet

Vi på ESBE är en av Europas marknadsledare när det handlar om produkter och lösningar för vätskeburna värme- och kylsystem och tappvatten. Den positionen har vi fått därför att vi alltid har varit villiga att hitta nya, bättre lösningar och för att vi placerat människans behov i första rummet. Faktum är att i stort sett tio procent av våra (svenska) medarbetare arbetar på ESBE technology center, en av Europas modernaste anläggningar av sin sort. Det är här morgondagens idéer förvandlas till produkter som hjälper miljontals fastighetsägare i Europa att få ett behagligt inomhusklimat så energieffektivt som möjligt.

 

Relaterade länkar

ESBEs certifieringar och utmärkelser » 
ESBE fokuserar på energibesparingar » 
Made in Sweden by ESBE »