UNHCR OCH RÄDDA BARNEN STÖDS AV ESBE

2023-04-04

Omtanke är ett viktigt ord för oss på ESBE. Vi har valt att stötta FN:s flyktingorganisation UNHCR samt Rädda Barnen med extra gåvor.

ESBE har en lång tradition av att hjälpa andra. Ur historiskt perspektiv började vi med att finnas till för människorna där vi sedan 1906 har vår tillverkning. Samhällsansvar är viktigt för oss. Över 110 år senare har vi andra möjligheter och vi har under hela 2022 stöttat familjer och barn i framför allt Ukraina genom att stötta UNHCR och Rädda Barnen.

 

 

På UNHCR:s sida får vi veta att sedan krigets början har över 7,1 miljoner ukrainska flyktingar korsat gränsen till grannländerna. Nästan lika många, mer än 6,9 miljoner människor, befinner sig på flykt inom landet. Lika ledsam läsning möter oss på Rädda Barnens sida. Flyganfall och raketattacker har förstört skolor, sjukhus och bostäder. Över fem miljoner barn är på flykt och de riskerar att komma bort från sina föräldrar i kaoset. Alla barn i Ukraina, uppskattningsvis 7,5 miljoner, har det mycket svårt. Tusentals barn tvingas till bunkrar medan andra lever på flykt med allt vad det innebär. 
För att få en tydligare inblick i hur hjälporganisationer arbetar i Ukraina intervjuade vi Karolina Göranzon, humanitär rådgivare på Rädda Barnen. 
 

Hej Karolina! Kan du börja med att berätta lite kort om dig själv?
Jag heter Karolina Göranzon, är 34 år gammal och arbetar som humanitär rådgivare hos Rädda Barnen i Sverige sedan nästan tre och ett halvt år tillbaka.

När du inte jobbar, vad kopplar du av med då?
Jag tycker om att umgås med vänner och familj. Jag pusslar gärna eller beger mig ut i skog och fjäll med vandringsryggsäck.

I ditt arbete som humanitär rådgivare, känner du att det finns ljusglimtar? Vad bär du med dig för att se ljus på framtiden?
Som biståndsorganisation så möts ledsamt nog vi av mycket hemskheter men jag är en positiv person av naturen. Jag drivs av att förbättra situationer och jag omges av kollegor som är likadana. På ett sätt önskar jag att min tjänst inte behövdes men eftersom världen ser ut som den gör så känns det bra att vi är så många som arbetar med att förbättra livet för andra. Det är en ljusglimt bara det. Det värmer också att få ta del av barns och vuxnas berättelser om motståndskraft.

Rädda Barnen har varit i Ukraina sedan 2014 kan man läsa på er webbplats. Betyder det att ni är välkända av Ukrainas befolkning?
Vi har funnit i konfliktdrabbade områden i östra Ukraina men sedan 24 februari 2022 så finns vi i hela landet. I de östra delarna är vi välkända genom vårt arbete med skolor men i övriga delar är vi en av många biståndsorganisationer på plats, även inhemska.
 

EW99_Charity_Karolina_Goranzon_WorldofESBE_650x650.jpg

Karolina Göranzon, humanitär rådgivare på Rädda Barnen. 
Bilden är tagen på ett fält med solrosor i Ukraina, juli 2022.

Skiljer sig den humanitära hjälpen i Ukraina från hjälp i andra länder, eller kan man säga att behoven är ungefär desamma?
Tragiskt nog lever 200 miljoner av världens barn i krigszoner. De ska självklart få samma behov tillgodosedda som andra barn. Rädda Barnen arbetar i 120 länder men behoven kan se olika ut mellan länder och inom länderna. Vinterklimat skapar till exempel andra typer av insatser där bränsletillförseln blir viktig. I Syrien har energieffektiva ugnar varit viktiga men i andra länder så jobbar vi också med att rehabilitera infrastrukturen.
Har du personligen varit på plats i Ukraina?
Jag var på plats under juli månad 2022. Jag arbetade i Kiev som under tiden jag var där, inte utsattes för några attacker. Flyglarmen hördes men det var ingen överhängande fara. Det var extremt intensiva dagar där mitt arbete bestod av att söka medel (bidrag). Jag skrev ansökningar, beredde beslut, samordnade design med kollegor och hade kontakt med olika medlemskontor inom Rädda Barnen-rörelsen globalt. 
Före 24 februari 2022 var vi runt 20 anställda Rädda Barnen-kollegor på plats i Ukraina, framför allt personal från Ukraina. Idag ser det annorlunda ut. Vi är över 200 på plats och med en större blandning då många är där på kortare kontrakt medan rekrytering pågår.
Hur bemöts biståndsarbetare i krigförande länder? Hur bor man och samarbetar man mellan organisationerna?
Historiskt har vi generellt bemötts bra och med stor acceptans. Det är också ett av våra viktigaste mål, att bygga relationer med invånarna i landet där vi finns stationerade. Tyvärr har klimatet förändrats genom åren och idag kan biståndsarbetare istället bli måltavlor. Säkerhet är därför oerhört viktigt och de humanitära principerna styr både vårt arbete och vårt tillträde. Principerna består av humanitet (att skydda liv och hälsa hos människor var de än befinner sig), vara neutrala och opartiska. Vi ska också agera helt oberoende utan agenda.
När en biståndsorganisation är på plats i ett krigförande land så bor man på olika sätt beroende på hur förutsättningarna ser ut. Man kan bo i bostäder, hemma (om man är lokalinvånare), i gästhus, tillfälliga boenden och i tält om terrängen är oländig. Om säkerheten tillåter och om man befinner sig i en stad, så kan man också bo på hotell.
Samarbetet mellan organisationer är oerhört viktigt. Det finns en hel arkitektur mellan olika organisationer som FN, Rädda Barnen, Röda Korset och nationella biståndsorganisationer. Vilka akuta behov finns. Var finns de? Arbetet sker effektivt och organisationerna kompletterar varandra. Samordning sker mellan organisationerna.
 

Företag och privatpersoner som skänker pengar till humanitär hjälp – hur viktiga är donationerna?
Alla donationer är superviktiga! Alla bäckar små, bildar till slut en stor stor å. Pengarna används direkt och fördelas där behoven är som störst. Vi på Rädda Barnen Sverige har ett 90-konto och av våra insamlade gåvor går 90 procent till insatser för barn medan resterande 10 procent används till ledning, planering, marknadsföring, samordning, uppföljning och kvalitetskontroller.

Får Rädda Barnen även statliga anslag?
Ja, det får vi. Vi får stöd ifrån Sida och EU:s humanitära sida.

Hur använder ni donationerna i Ukraina? Hur hjälper ni barnen där?
Vi reparerar skolor och startar tillfälliga läroplatser. Efter pandemin lärde världen sig att ha digitala möten och det är något vi kan ha nytta av genom att skapa digitala läroplatser. Skolan är viktig för barnen och ger normalitet.
Vi hjälper förstås också till med basala behov som mat, vatten och värme. I stora delar av Ukraina fungerar marknaderna fortfarande (i skrivande stund). Det finns varor men det kan vara svårt att betala för dem, så en av våra uppgifter är att ordna kontanta medel till familjerna.

Hur ser vardagslivet ut för ukrainska barn? Går det att ha en fungerande vardag under krig? 
Sju miljoner barn och vuxna är på flykt inom landet. De har få ägodelar och svårt med boende. De bor hos vänner, släktingar eller hyr ett tillfälligt boende. Vi på Rädda Barnen och våra lokala partners, finns på plats på boenden, så kallade Connection Center, för människor på flykt.
Vi jobbar med att göra undervisning tillgänglig och vi anordnar även ”catch-up classes”. Det innebär att man får möjlighet att ta igen saker man missat. Under krig är människor med olika kompetenser på flykt så de ukrainska barnen får ofta hjälp av lärare som själva befinner sig på flykt. Kompetensutveckling och utdelning av läromedel skapar normalitet för både barn och vuxna. 
 

EW99_Charity_Craft_WorldofESBE_650x650.jpg

Foto kredit: Ukraine, Save the Children
Rädda Barnen stödjer ett härbärge för internflyktingar i Chernivtsi, Ukraina och har inrättat ett barnvänligt område. I detta utrymme kan barn göra aktiviteter och koppla av från stressen i sin nuvarande situation. Rädda Barnen har nyligen försett utrymmet med mer stationärt material, leksaker och studiematerial och arbetar med att etablera ett digitalt lärcentrum

Möter ni många ensamkommande barn som kommit ifrån sina föräldrar/släktingar? Hur kan ni hjälpa dem? 
Ensamkommande barn märker vi främst av i grannländerna. För att skapa en trygg samvaro för dem samarbetar vi tillsammans med andra organisationer på plats. Vi kopplar ihop barnen med våra kontaktcenter och vi samarbetar med nationella myndigheter och deras system. Det är viktigt för oss på Rädda Barnen att samordningen sker tryggt och säkert med tanke på farorna som ensamkommande barn möter.
Slutligen, vad skulle du säga är det viktigaste för barn när de tvingas leva i krig? Vad brukar barnen tycka om?
Trygghet står naturligtvis högt på listan men annars handlar det om att barn känner att de får vara barn. Att ges möjlighet att leka. 
Rädda Barnens personal utbildas i att agera läkande och bemöta människor på ett bra sätt. Vi tränas i att tillgodose psykosociala behov och att ge psykologisk första hjälpen. Hjälpen utgår från fem principer: Lugn, Trygghet, Tillit, Samhörighet och Hopp. Till vår hjälp har vi även väl beprövade system som slussar barnen till rätt instans.
Tack snälla Karolina för att du tog dig tid!

 

Swisha en gåva till Rädda Barnen »

Swisha en gåva till UNHCR »

 

Relaterad artikel

ESBE och samhällsansvar »
Långsiktigt och hållbart arbete finns i ESBEs DNA »
ESBE uppmärksammar World Plumbing Day »    
ESBE skänker pengar till Rädda Barnen »

EW99_Charity_Painting_WorldofESBE_650x650.jpg

Foto kredit: Ukraine, Save the Children
Smile UA, är en Rädda Barnen partnerorganisation baserad i Ukraina. Smile UA driver många barnvänliga lokaler med ett brett utbud av aktiviteter och evenemang för flyende barn i alla åldrar. Dessa aktiviteter är utformade för att ge barn ett säkert utrymme att koppla av och leka på. Lokalerna stöds av psykologer och handledare som säkerställer att aktivitetsprogrammet stödjer barns psykiska hälsa.