UPPTÄCK FÖRDELARNA MED ESBES VTA-SERIE

2024-02-20

Söker du en termostatisk ESBE-ventil som nästan verkar vara designad för att visa omtanke? Produktchef PerJohan Brodén tipsar om sin favoritprodukt, serie VTA.

ESBEs termostatiska blandningsventiler serie VTA blandar enkelt förklarat varmt och kallt vatten för att säkerställa att du alltid har den perfekta temperaturen i dina kranar eller i ditt golvvärmesystem. 

PerJohan Brodén, en av ESBEs produktchefer, tycker att VTA-ventilernas egenskaper förtjänar att lyftas fram i rampljuset. Innan vi ber honom förklara, låter han oss få en inblick i sitt liv. Han berättar att han bor lantligt i en liten by som heter Hamra, fem kilometer utanför Reftele. Där delar han hem med fru, två barn och två katter i ett trähus med stor tomt och ladugård med plats både för cyklar, motorcykel och husvagn.
När vi frågar om uppvärmningssystemet i hans fastighet, så ler PerJohan lite generat. Det visar sig nämligen att det inte finns en endaste ESBE-produkt i sikte. 

 

”Vi värmer huset med en luft-luftvärmepump, direktverkande el och två täljstenskaminer. Det är förmodligen därför vi fryser lite om fötterna varje vinter när kylan är som värst.”

 

 

Han delar med sig av ett energispartips som han tycker är viktigt att uppmärksamma:
”För att minska risken för legionella rekommenderar jag att temperaturen i alla kranar ska vara minst 50 °C. I köket rekommenderar jag några grader varmare för att disken ska bli skinande ren. För varmt vatten i kranarna kan leda till skållning och att du förbrukar onödiga mängder varmvatten.”
Detta leder oss osökt in på nästa fråga:

Vilken ESBE-produkt är din favorit?

Jag vill lyfta vår blandningsventil, VTA, som finns i både en mindre version, VTA300, och en lite större version, VTA500. Under våren 2024 kommer vi även att lansera vår nya termostatiska lösning för fastigheter med något större varmvattenbehov. Lösningen kommer att klara leverans av varmvatten till cirka 15 duschar samtidigt.

Vad är det som är så bra just med VTA-serien?

Det finns flera fördelar med VTA-serien, men framförallt så är den väldigt bra på att reglera temperaturen och säkerställa en jämn och stabil vattentemperatur. En av dess mest uppskattade egenskaper är den inbyggda antiskållningsfunktionen. Om kallvattnet plötsligt skulle försvinna så stänger ventilen omedelbart av varmvattenflödet för att förhindra att du bränner dig. Detta är särskilt viktigt på platser som förskolor och äldreboenden, där reaktionstiden kan vara långsam. 

I golvvärmesystem fungerar antiskållningsfunktionen som en temperaturbegränsare för att skydda golvet från skador orsakade av för höga temperaturer. Dessutom är VTA300-serien tillgänglig i blyfritt utförande, vilket visar omsorg om både människor och miljö. 
 

EW157_ESBE_Favorit_Product_PerJohan_WorldofESBE_650x650.jpg

PerJohan Brodén har VTA-ventilen som favorit

 

 

 

Har du några bra tips/användningsområden där VTA-ventilen passar?

Absolut! Förutom att den kan användas tillsammans med varmvattenberedare och som temperaturbegränsare i golvvärmesystem, så erbjuder vi färdiga kit där VTA-ventilen spelar huvudrollen. Dessa kit heter VTR och är idealiska för varmvattencirkulation, det vill säga, de ger omedelbar tillgång till varmvatten utan onödig vattenförbrukning. 

Vi erbjuder också kit för olika värmekällor som gaspannor eller solvärmepaneler, samt kit med en VTA-ventil och en säkerhetsventil för att förhindra skadligt höga övertryck i systemen. Du hittar ESBEs termostatiska enheter här.
 

Slutligen frågar vi:

Ett av orden i ESBEs värdegrund är Omtanke, vad betyder det för dig?

Omtanke för mig innebär att man bryr sig om sina medmänniskor och att man strävar efter att vara sitt bästa jag. Det handlar om att skapa en trivsam och stödjande miljö där alla kan vara sig själva. För ESBE innebär omtanke att vi inte bara tar hänsyn till människors behov utan även miljöns. Legionellaskydd, antiskållningsfunktion och blyfritt material är exempel på hur vi integrerar omtanke i våra produkter och vårt arbete.

EW157_ESBE_Favorit_Product_PerJohan_VTA_WorldofESBE_650x650.jpg