ESBE I SAMARBETE MED WHY BAG

2023-11-07

Visste du att ett väskinköp kan bryta generationer av fattigdom? Det fick vi på ESBE lära oss genom WHY BAG.

På ESBE värdesätter vi människor. Vår humanistiska filosofi sträcker sig mer än ett sekel tillbaka och vi har förankrat ordet ”Omtanke” i vår värdegrund. ESBEs omtanke tar sig olika uttryck. Ofta stöttar vi välkända och internationella organisationer som UNHCR, Rädda Barnen och Barncancerfonden. Andra gånger fungerar vi som ett privat komplement för att göra Reftele till ett mer attraktivt samhälle genom att exempelvis ordna förutsättningar för tandläkare och bostadstillväxt. Och ibland dyker det upp tillfällen när vi väljer att göra en punktinsats för människor som har det svårt. Nu senast genom WHY BAG.

En hjälpinsats kan skapas av en slump
Anders Nordangård från Värnamo sitter på en vägkrog utmed E4:an i Sverige. En av de parkerade lastbilarna bär rumänska registreringsskyltar och Anders, som är involverad i hjälparbete i Rumänien, börjar fundera. 

Ett lastbilskapell måste vara slitstarkt eftersom det får utstå mycket. Tänk om man skulle kunna återanvända förbrukade kapell och göra … väskor av dem? 

Väskor är något som Anders har arbetat med i hela sitt liv och strax är planerna igång. Anders kontaktar en god vän som är vd för ett företag som använder godstransporter över hela Europa. Strax föds idén om ett hållbart initiativ som kan passa in i det rumänska hjälparbete där de båda redan är involverade.
 

EW141_WHY_BAGS_Presentation_WorldofESBE_650x650.jpg

EW141_WHY_BAGS_Anders_WorldofESBE_650x650.jpg

EW141_WHY_BAGS_fashion_WorldofESBE_650x650.jpg

När ESBE hörde talas om WHY BAG och om hur ett väskinköp kan göra stor skillnad för en romsk familj, så bjöds Anders Nordangård in till företaget för att visa sortimentet. För att öka försäljningen sponsrade ESBE varje väska med hälften. Det innebar att de anställda kunde köpa väskor med 50 procents rabatt. På bilden till vänster: Anders Nordangård, Annelie Westman och Cajsa Roos.

EW141_WHY_BAGS_Seamstress_WorldofESBE_1920x600.jpg

Några av sömmerskorna som skapar WHY-väskorna. Fabriken i Rumänien sysselsätter för närvarande ca 40 personer, som förutom väsktillverkning även utför annan typ av legoproduktion.

Det här är WHY BAG
Ett lastbilskapell prövas under tusentals mil på europeiska vägar. Kapellväven utsätts för stekande sol, hagel, regn, snö och iskyla. Hos WHY BAG  får den tåliga kapellväven nytt liv. Den återvunna väven tvättas, designas och sys för hand till funktionella necessärer, sportväskor och ryggsäckar. Det är inte bara kapellväven som återvinns. Bilbältesindustrin levererar spillmaterial till väsktillverkningen, så som pricken över i förses väskorna med extremt tåliga handtag. Hantverket sker i en fabrik som drivs av Networks Romania  och genom arbetet bryter romerna generationer av fattigdom.

Networks Romania är en hjälporganisation som i över tjugo år har hjälpt romer på plats i Rumänien. Genom att ge människor sysselsättning så återställs människornas värdighet och försörjning. Hjälporganisationens arbete går ut på att ge människor hopp, eller som de själva uttrycker det på WHY BAGs hemsida:

”Hopp för den enskilda människan och för familjen. Detta görs konkret genom att ge människor: Utbildning, Värdighet och Arbete. Varje väska från WHY bär med sig en bit hopp. Hopp om framtiden.”
 

EW141_WHY_BAGS_Trio_WorldofESBE_650x650.jpg

EW141_WHY_BAGS_Bags_WorldofESBE_650x650.jpg

EW141_WHY_BAGS_tarpoulines_WorldofESBE_650x650.jpg

Nyckeln till romernas utveckling är jobb och utbildning. Förutom arbetet med WHY-väskorna och annan typ av sysselsättning så erbjuder Network Romania även en stipendiefond. Stipendieprogrammet riktar sig till unga romer som redan finns i Network Romanias kontaktnät och som har potential och önskan om att studera vidare. Sedan starten 2016 har 80 stipendier beviljats. Under läsåret 2024 kommer de första stipendiaterna hittills att fortsätta sina studier på högskola! 

Genom att köpa en WHY-väska så bidrar du till att en av Europas mest utsatta folkgrupp får utbildning, egenmakt och sysselsättning. 
Tillsammans skapar vi en bättre värld!

Vill du också köpa en väska? 
http://whybag.se/

 

Relaterade länkar
ESBE stöttar UNHCR och Rädda Barnen » 
ESBE skänker pengar till Rädda Barnen » 
ESBE och samhällsansvar »