RÖRMOKARNAS DAG ÄR HÄR!

2024-03-11

Varje år den 11 mars infaller Världsrörmokardagen, World Plumbing Day. Rörmokarens arbete avgör människors hälsa, välbefinnande och överlevnad.

EW162b_WPD_2024_WorldofESBE_1920x600.jpg

Det internationella evenemanget World Plumbing Day infaller varje år den 11 mars. Eventet drivs av World Plumbing Council med stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Självklart väljer vi också att hylla denna viktiga yrkesgrupp.

 

Rörmokarens arbete räddar liv  

Du har kanske inte tänkt på hur viktigt rörmokarens arbete är? Låt oss lista några punkter som visar att rörmokarens arbete påverkar matsäkerhet, utbildning och ekonomisk utveckling:


•    Rent vatten är en förutsättning för att förebygga sjukdomar och upprätthålla god hygien.
•    Fungerande sanitet, inklusive avloppssystem och toaletter, förhindrar spridning av smittsamma sjukdomar och minskar risken för vattenburna sjukdomar som diarré, kolera och dysenteri.
•    Rent vatten är nödvändigt för att producera mat och för matlagning. Förorenat vatten kan förorena även livsmedel och orsaka sjukdomar.
•    Tillgång till rent vatten och sanitet är en förutsättning för att barn ska kunna gå i skola. Om barn är sjuka på grund av vattenburna sjukdomar eller om de måste spendera tid på att hämta vatten från avlägsna platser så kan det hindra dem från att delta i skolan.
•    Rent vatten och sanitet är viktiga för ekonomisk utveckling. Människor som är friska har tillgång till rent vatten har större möjligheter att arbeta och bidra till ekonomin.
Rent vatten och fungerande sanitet är en grundläggande mänsklig rättighet och en nyckelkomponent för hållbar utveckling.

Känner du en rörmokare? Grattis! Du har en hjälte i din bekantskapskrets.


Relaterade länkar
ESBE & World Plumbing Day 2023 »
ESBEs hållbarhetsfilosofi »
Rörmokare kan delta i tävlingen ESBE Hero »